2017. március 29., szerda

Alkotás a természetben - A természet hatásai lelki életünkre

Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veletek tapasztalataimat, amelyeket térrendezőként, művészetterapeutaként és alkotó emberként tapasztaltam a természet lélektani hatásairól. Azt már biztosan mindenki átélte, hogy a természet megnyugtat, elcsendesít, feltölt stb. Én szeretném most ezt a témát főként a természetben alkotó ember szemszögéből körüljárni.

Megfigyeltétek már, amikor egy kisgyermek játszik a természetben. Rögtön lefekszik a fűbe (kell neki a föld energiája) és mindent észrevesz...Figyeli az apró bogarakat, a levélen lecsurgó vízcseppeket, a pici lyukakat a földben, az apró gyönyörű köveket stb. A gyermek ösztönösen eggyé válik a természettel.


Nekünk felnőtteknek ez már nem olyan egyszerű, mert teli van a fejünk gondolatokkal, teli vagyunk gátlásokkal...A gyermeki lélek szabadsága sokkal közelebb áll a természethez, a természetes viselkedéshez. A természetben állandó áramlás, változás figyelhető meg, ami az egészséges ember lelki életében is jelen van.


 "Valahányszor érintkezésbe kerülünk a természettel, tiszták leszünk (...)Ha az erdőben sétálunk és leheveredünk a fűbe, vagy fürdünk a tengerben, ez kívülről jön, ha lemerülünk a tudattalanba vagy álmok révén kerülünk magunkkal kontaktusba, belülről érint meg bennünket a természet, és ez ugyanaz: A dolgok ismét rendbe jönnek." C. G. Jung

Nézzük, hogy miben segíthet a mai civilizált világban, a természettől eltávolodott embernek a természettel való kapcsolat:

1. Kilép az ember a megszokott kerékvágásból, a monoton hétköznapok világából. Már ez lehetővé teszi, hogy jobban rálásson saját életére, hiszen eltávolodik a saját életteréből. Főként egy olyan természeti környezetben, ahol lehetősége van egy magaslatról, hegycsúcsról körbenézni. Itt az ember könnyebben felül tud emelkedni és tágabb perspektívát, rálátást tud szerezni életére, saját magára.


 2. A természetbe történő beleolvadás egy emelkedett állapotot, spirituális élményt hozhat az embernek. Amikor a természet szemlélője igazán részévé válik a természetnek, az katartikus hatású is lehet. Ilyenkor megtapasztaltam már azt is, hogy az emberek annyira felszabadulnak, hogy örömükben elsírják magukat. Ez egy igazán felszabadító, felemelő élmény.



3. A természetben történő alkotással az ember még jobban részévé válik, kézzel foghatóvá teszi az élményt. Ilyen felemelő élmények történtek velem és csoportjaimmal itt a Pilisben.
Néhány évvel ezelőtt nyáron tapasztaltam meg egy alkotócsoporttal, hogy milyen érzés az, amikor az ember nem távolról szemlél pl. : egy búzamezőt, hanem belehelyezkedik és átéli az energiáját valóban. Igazán felemelő volt a mag állapot és a tűző nap megtapasztalása egészen másképp.Így az ember egy belső élmény formájában viszi magával a búzamező végtelen bőségét, a mag termékenységét.


Ugyanígy megtapasztaltuk az élő vizek, egy hegyi forrás és egy tó energiáját. Nekem egy alkalommal lehetőségem volt a tengerparton is alkotni. Ez számomra maga volt a csoda, mert így a tenger végtelen energiájával kerültem kapcsolatba.


4. A természettel való kapcsolat olyan lelki élmény lehet, amiben az áhítat, a meghatottság érzéseivel is találkozhatunk. Velem is megtörtént ez, amikor a Pilisszántói Boldogasszony kápolnánál egy meseterápiás foglalkozást tartottam. A mese a madárleányról szólt és valódi segítőm is akadt a természetben, egy madár, aki végig dalolt, amíg meséltem. Amikor én abbahagytam a történetet, a madár is abbahagyta a dalolást. Ekkor is éreztem azt, hogy a természet részei vagyunk és a természet a legjobb segítőnk.



Cikkemet Csíkszentmihályi Mihály szavaival fejezem be:
 "Olykor az áhitat egyszeri élménye is elegendő, hogy az alkotót egy egész életre feltöltse energiával."

 Ha Te is szeretnéd kipróbálni azt, hogy milyen a természetben alkotni, ajánlom szeretettel a Pilisi Alkotókört, amelyet havonta tartok a Pilisben. A májusi alkalom témája:
szerelem, kinyílás a párkapcsolatra, kinyílás a párkapcsolatban, életöröm, megtartás és elengedés egyensúlya, a férfi és női energiák harmóniába hozása

A Mag-rügy-virág - a női alkotóerő kibontakozásáért - Alkotókör 2018. május 26-án indul Pilisszántón. Bővebb információért kérlek kattints ide!


Érdeklődésedet, jelentkezésedet várom szeretettel
Gabi





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése